motorsåg i Stockholm

Välj rätt motorsåg i Stockholm

Innan du påbörjar ditt projekt och köper eller lånar en motorsåg i Stockholm finns det saker att tänka på. Du bör fundera kring vart du ska vara någonstans och hur länge du kommer arbeta åt gången. Det finns nämligen olika typer av motorsåg i Stockholm. Beroende på motorsåg så är de av olika modell med diverse funktioner. De har därmed egenskaper som passar till olika syften. En bensindriven motorsåg är att föredra om du ska såga mycket och länge. Då slipper du även bära på extrabatterier. Om du däremot ska jobba lite kortare perioder så passar en batteridriven motorsåg bättre. De är dessutom inte lika högljudda och passar därför bra när du jobbar hemma. Eftersom de inte stör omgivningen lika mycket. Till skillnad från en modell som är bensindriven så släpper en batteridriven variant inte några avgaser alls. Det är ett mer av ett miljömedvetet val, speciellt i ett bostadsområde.

Användning av motorsåg i Stockholm

Det kan finnas olika anledningar till varför du behöver en motorsåg. Kanske kräver din trädgård lite extra ompyssling genom att såga bort lite grenar? Eller så jobbar du med att fälla träd i skogen. Det allra viktigaste vid användning av motorsågar är att ha skyddsglasögon och hörselkåpor på sig. När det kommer till skyddskläder så finns det handskar, hjälmar och ytterkläder med sågskydd. Det finns även andra skyddskläder som minskar risken för skador. Oavsett om du använder en motorsåg i Stockholmsområdet eller någon annanstans finns vissa krav. Du bör se till att bära minimikravet av skyddsutrustning för att åtminstone skydda din syn och hörsel.

Kvalitetskontroll

Om du redan äger en motorsåg så är det viktigt att utföra en granskning av den innan användning. Kontrollera hur pass spänd kedjan är samt om den ligger korrekt längst med hela bladet. Kedjan får varken vara för lös eller för spänd. Då finns det risk för att den går av och skadar antingen användaren eller någon i närheten. Om kedjan är sliten så bör du byta kedja omgående. Att kedjan är förbrukad kan du se när du börjar upptäcka sprickor eller slitage undertill. Kontrollera även motorn genom att starta motorsågen. Kedjan ska inte röra på sig under tiden tomgången är igång. Undersök även om något är slitet eller trasigt som eventuellt behöver bytas ut innan du sätter igång och arbetar med motorsågen. Utöver detta så bör du regelbundet rengöra luftfiltret samt byta tändstift och bränslefilter med jämna mellanrum.

Hantering av motorsågar

Något att ha i åtanke är även såghantering. Arbetet blir både enklare och säkrare när du använder motorsågen på rätt sätt. Se till att ha ett stadigt grepp genom att både tummar och fingrar omsluter handtaget helt. Du bör även hålla motorsågen nära kroppen för att få till en bättre precision vid användning. När du arbetar bör du hålla ryggen rak och istället böja på knäna för att inte felbelasta kroppen. Du ska alltid ha ett säkerhetsavstånd med minst tre meters avstånd till nästa person vid användning av motorsåg. Se även till att kedjan är still när du förflyttar dig.

Att tänka på

När man ska köpa en motorsåg finns det vissa saker att tänka på. Dessa saker gäller såklart oavsett var i landet man befinner sig. Det är viktigt att man hittar en motorsåg som passar ens egna behov. Det är inte alltid man behöver köpa den dyraste modellen med mest funktioner för att bli nöjd. 

Det finns många olika modeller och märken på marknaden. Därför kan det vara svårt att veta vilken man ska satsa på. Det finns även olika typer av drivmedel. Dels finns det vanliga klassiska bensindrivna motorsågar men det finns också batteridrivna. Batteridrivna modeller fungerar fint för den som ska använda sin motorsåg hemma i trädgården. Den typen av såg lämpar sig bäst för lite mindre arbeten. De är också bra att ha på ljudkänsliga platser då de tack vare batteriet inte låter så mycket. 

Ska man utföra tyngre arbeten i skogen exempelvis är det bra att satsa på en bensindriven. Dessa klarar av större arbeten och oftast under en längre tid. Och som sagt behöver man inte bära på extra batterier med en bensindriven modell. 

Det finns många olika tillverkare, som exempelvis Husqvarna eller en motorsåg från Stihl. Det är viktigt att läsa på ordentligt om olika modeller innan man bestämmer sig. 

Känner man sig osäker är det alltid en bra idé att ta hjälp av en expert. Då kan man vara säker på att man får en motorsåg som man kan vara nöjd med. Det är en säkerhet för dig som kund!