Sov bättre med ett tyngdtäcke

Tyngdtäcke för bättre sömn och återhämtning

Ett tyngdtäcke är ett täcke som fylls med glaspärlor, bollar eller till och med kedjor.

Tyngdtäcke är en produkt som blivit väldigt populärt de senaste åren. De absolut flesta som använder en tyngdtäcke säger att det är bland de bästa köpen de någonsin gjort. Folk beskriver det som att de sover så otroligt gott och framför allt djupt. Ett tyngdtäcke ska väga runt 10% av din kroppsvikt. Det blir ett behagligt tryck mot kroppen. Det känns som att du får en riktigt härlig och mysig kram från någon du verkligen tycker om. Tyngdtäcket gör att hjärnan frigör så kallade ”må bra-hormoner” och sänker stresshormonet kortisol. Du känner dig trygg och lugnare, samt att andningen också blir lugnare och därmed också att blodtrycket sjunker. Med ett vikttäcke ökar sömnhormonet melatonin, det gör alltså att du blir sömnig och därmed också somnar fortare. Tyngdtäcket kan användas som både täcke att sova med eller bara som en vanlig filt att mysa med i soffan.

Fördelar med Tyngdtäcke 

Ett stort problem i dagens samhälle är att folk sover alldeles för lite. Faktiskt så är det inte en självklarhet för en tredjedel av alla svenskar vilket motsvarar ca 3 miljoner. Att man vaknar utvilad och redo för den nya dagen. Den största delen i problemet är mobilen. De flesta är idag uppkopplade konstant och det är väldigt svårt att bara koppla ifrån mobilen från hjärnan. Mobiltelefonen är bra på otroligt många sätt och man kan göra i stort sett allt med den. Men det är väldigt svårt att lägga ner mobilen. Det gör också att det är svårt att inte tänka på den, detta är det största problemet till sömnproblemen. Men med ett tyngdtäcke somnar man snabbt och man sover djupt hela natten. Den trygga känslan av att tyngdtäcket famnar om dig i din mjuka säng gör att du sover gott hela natten.

5 fördelar med ett tyngdtäcke

  1. Du sover tryckt.
  2. Hjärnan frigör må bra-hormoner
  3. Blodtrycket sjunker
  4. Tyngdtäcket skapar ett behagligt tryck mot kroppen.
  5. Lindrar smärta och värk

Välj rätt täcke

Man ska välja en vikt som motsvarar ca 10% av din egen kroppsvikt. Så alltså om man väger 70 kg ska man ha ett tyngdtäcke som väger 7 kg, ganska enkelt matte. Vikten på tyngdtäcket kan man välja helt själv och efter eget behag. 10% av kroppsvikten är bara en rekommendation. man anser att göra mest nytta, men man kan som sagt välja vilken vikt som passar bäst. Vissa tycker bättre om lätta tyngdtäcken och andra tycker bättre om tyngre täcken. Tyngdtäcken är hur som helst det bästa sättet för bättre sömn. Många studier som gjorts visar att det får en otroligt bra påverkan.

Vetenskapen bakom ett tyngdtäcke

2008 publicerades en studie där man undersökte terapeutiska och medicinska fördelar med ett tyngdtäcke. I undersökningen tog man del av 32 vuxna deltagare som använde sig av ett tyngdtäcke. Studien resulterade i att 63 % av användarna kände mindre oro och ångest efter att ha sovit med ett tyngdtäcke. 78 % av samtliga deltagare rapporterade att täcket var allmänt lugnande för dem. 33 % av deltagarna i undersökningen fick sänkt blodtryck och ökad syresättning. Med detta sagt är den faktiskt bevisat att man sover bättre med ett tyngdtäcke. Tveka därför inte på att köpa ett tyngdtäcke om du vill sova bättre och bara må bättre i allmänhet.

Att tänka på

När det väl är dags att köpa ett tyngdtäcke finns det en hel del att tänka på. Framförallt handlar det om att hitta en produkt som man kommer tycka om. För att göra detta är det viktigt att läsa på en hel del. Det blir då enklare att välja den produkt som passar en bäst, i detta fall ett tyngdtäcke.

Det finns många aktörer som levererar samma produkt men de skiljer sig ifrån varandra ändå. Det kan exempelvis handla om materialet, är det ekologiskt? Är det bomull som används i produkten Fairtrade-certifierat?

Frågorna är många men utbudet likaså, det är med stor sannolikhet att du kommer att hitta ett tyngdtäcke som passar just dig.