Dränering

Dränering av husgrund – vad kostar det?

Något som alla måste göra, minst en gång är att dränera sin husgrund. Annars kan det nämligen bli väldigt dyrt i efterhand. För om man inte har gjort en dränering av sin husgrund kan det få förödande konsekvenser. Man kan råka ut för både fukt och mögelskador i huset som kan kräva omfattande åtgärder. Framförallt är det källaren som brukar drabbas om man inte har dränerat ordentligt. En dränering är helt enkelt något som måste göras. För det är något som avgör om ens hem kommer att vara säkert att bo i. När man inte har dränerat och istället får mögelskador, kan det vara väldigt skadligt att bo kvar.

Det är inte heller det enklaste att sanera i efterhand. Vilket i värsta fall kan leda till att man inte bara får mögelskador utan även kan behöva riva hela fastigheten. Får man mögel och fuktskador som är det sällan ett enkelt arbete att bli av med det.

Därför är en dränering något som måste göras, oavsett vilken kostnad en dränering av husgrund ligger på. För i längden är det mycket billigare än alternativet, vilket kan vara problem med hälsan och fastigheten. Som sagt kan det leda till att man måste riva hela eller delar av huset för att åtgärda problemen.

Anledningen till att en dränering behövs är för att leda bort ytvatten från huset. Ytvattnet bör ledas bort innan det tränger ner i jorden. För att detta ska vara möjligt måste marken luta bort från huset. En dränering ska, om den är korrekt utförd, bestå av dränerande och kapillärbrytande material. Det kan bestå av exempelvis makadam i samband med isolerskivor och dräneringsledningar. Om man är ordentligt händig kan man lyckas åstadkomma en välfungerande dränering på egen hand. Dock bör man inte försöka sig på det om man inte vet exakt hur man ska göra. Eftersom det kan få förödande konsekvenser om det utförs på fel sätt. Därför är det alltid säkrast att ta hjälp av proffs direkt om man inte har den kunskap som krävs.

Dock är det alltid bra att läsa på ordentligt hur det går till innan man anlitar någon för jobbet. Genom att man själv har någorlunda kunskap minskar riskerna för att man kan bli lurad. Det kan också vara så att det finns saker du måste fixa innan arbetet kan starta. Exempelvis så kan man behöva kontakta kommunen för att få reda på uppdämningsnivån för huset. Eller var husets förbindelsepunkt med kommunens dagvattennät ligger. Sådan kan vara bra att veta och informera företaget om innan det är dags.

dräneringsrör

Vad kostar en dränering av husgrund?

Hur långt är ett rep, det är en liknande fråga. Det går inte att avgöra vad en dränering av en husgrund kommer att kosta i förväg. Ofta krävs det istället att man genomför en markinspektion och även hur stort huset är. Det finns alldeles för många faktorer och aspekter av en dränering av husgrund, för att enkelt besvara vad en sådan skulle kosta.

Det man däremot kan göra är att höra med sina grannar som bor i likvärdiga hus vad de har betalat. Då kan man få en översikt över vad andra fått betala. Man kan också med fördel använda sig av en av de offert tjänster som finns på nätet. Då får man en ordentlig översikt av priset. Men också en översikt över vad tidigare kunder har tyckt om företaget. Något som oftast är mycket viktigare än priset om man ser till helheten.

För om tidigare kunder varit nöjda med arbetet företaget har utfört, kommer troligtvis du också att vara det. Kostnaden är självklart en aspekt som är viktig, men man får inte stirra sig blind på den aspekten. För i sammanhanget finns det viktigare saker att tänka på. Främst att dräneringen ska utföras korrekt.

Att tänka på när det gäller en dränering

Har man aldrig gjort en dränering, bör man känna till att det inte är en enkel sak att göra. Det kräver oftast tunga maskiner som grävmaskiner. Det kan också i vissa fall innebära ett väldigt stort arbete. Eftersom det är ett stort arbete är det därför viktigt att man är ute i god tid. Genom att planera noga och vara förutseende är det troligare att allt går enligt plan. Oftast dröjer det även ett tag innan företaget som utför dräneringen har en ledig tid. Så är man inte ute i tid finns det en risk att man inte får dräneringen utförd när man önskar. Och vem tycker egentligen om att vänta?

Dränering är något som oftast inte är direkt billigt. Dock är det billigare än att få mögel- och fuktskador i sitt hem. Det är nämligen aldrig speciellt billigt.

Innan man väljer företag att anlita är det viktigt att göra research. Att se vad andra har tyckt om företaget man tänkt att man ska anlita är alltid det bästa. För det kan hjälpa till att minska risken för att man väljer ett oseriöst företag. På internet kan man ofta hitta recensioner på olika företag och på så sätt se vad andra tyckt. Något som är väldigt viktigt för att verkligen se hur företaget är egentligen. Man kan även fråga sin familj, vänner och bekanta om de har några bra erfarenheter. Kanske kan de tipsa om just det företaget du är ute efter? Då kan du också vara relativt säker på att företaget är seriöst. Om inte annat kan de ha riktigt dåliga erfarenheter att berätta om. På så sätt kan du veta vilket företag du inte vill anlita för din dränering.

En sak man bör tänka på är att man tar in offerter från flera olika företag. Då får man också en uppfattning om vilket företag som erbjuder bäst pris. Sedan kan man jämföra de olika offerterna och se vilken som känns bäst. Dock ska man aldrig välja enbart efter priset. Det är inte säkert att den billigaste offerten kommer resultera i det bäst utförda jobbet i slutändan. När allt kommer omkring måste man helt enkelt lita på sin magkänsla. Oftast kan man avgöra ganska bra vilket företag man ska satsa på för att få sin dränering gjord!