djurklinik i Lerum

Det behövs en ny djurklinik


Det är alltid bra att ha en försäkring för sitt husdjur. Men det kan vara värt att kolla upp vad försäkringen täcker. Det är inte alltid som ditt försäkringsbolag täcker för veterinärbesök på specialist kliniker som exempelvis en smådjursklinik. Vissa försäkringsbolag täcker allting men det kan alltid vara värt att ha koll på det innan man besöker en djurklinik.

Smådjursklinik

En smådjursklinik är en veterinärklinik som är inriktad på smådjur. Det finns många djur som räknas in i kategorin smådjur. Exempelvis räknas katt, hund, marsvin och fågel till kategorin smådjur. Fördelen med att vända sig till en smådjursklinik istället för en vanlig veterinärklinik när man har problem med sitt husdjur är att personalen är specialister på smådjur och har ofta inriktat sig på en specifik djurart för att bli ännu bättre inom området.

Man vet aldrig när ett djur kan råka ut för en skada eller en sjukdom. Därför är det viktigt att man vet var den närmsta kliniken ligger om en akut olycka skulle vara framme eller om man märker på sitt husdjur att något är fel. Det finns djurkliniker som har jouröppet dygnet runt för allvarliga sjukdomar eller skador som djuren kan drabbas av.

Hälsokontroller på djurklinik

Hos många smådjurskliniker kan man även göra en hälsokontroll på sitt djur. En hälsokontroll av ditt djur innebär att en veterinär kontrollerar djuret för att se så att det inte är några problem med djuret. Det kan vara bra att göra en hälsokontroll av ditt husdjur om du precis har skaffat husdjuret eller om du är orolig för att någonting är fel.  Även vid försäljningar av ett djur rekommenderas det att man gör en hälsokontroll av djuret.

Vidare är det även vanligt att man gör en besiktning av sitt husdjur på en smådjursklinik. En besiktning kan liknas vid en hälsokontroll. Det innebär att en veterinär konstaterar djurets fysiska hälsa. Det kan vara en bra sak att göra för att både som säljare och köpare av ett djur visa i vilket skick djuret säljs.

ID-märkning

Många smådjurskliniker kan även erbjuda sig att utföra en ID-märkning på ditt husdjur. En ID-märkning görs oftast genom en chipmärkning där man sätter ett chip i djuret. Eller genom en tatuering som oftast placeras i djurets öra.

En ytterligare service som ges på vissa smådjursklinker är kostrådgivning för ditt husdjur. Det innebär att man kontrollerar om djuret är överviktig eller underviktigt. Sedan ges det rekommendationer på hur ditt djur bör äta framöver för att uppnå en målvikt som är lämplig för ditt husdjur.

Något som är lätt att glömma bort är tandvården av sitt djur. Oftast så har ett djur en god tandhygien av sig själv. Det kan dock vara värt att göra en koll av tänderna och munnen hos en smådjursklinik. Med jämna mellanrum för att se så att allting står rätt till med tänderna och munnen. Det kan vara värt att bara bli instruerad i hur man ska borsta sitt husdjurs tänder. Framförallt om man har en hund med lite större tänder kan det vara värt att lära sig hur man på bäst sätt borstar hundens tänder.