heltäckningsmatta

Vi försöker återuppliva heltäckningsmattor år 2016!

Vid köpet av en heltäckningsmatta rekommenderar vi att man kontrollerar om man har några allergier. Exempelvis brukar astmatiker rekommenderas att inte ha en heltäckningsmatta i sitt hem då det kan samla lite mer damm än ett vanligt golv. Skulle man ändå vilja ha en textilmatta även om man är lite allergisk är det viktigt att man städar och dammsuger mattan så ofta man kan.

Munstycke

Om man regelbundet rengör mattan bör man ha ett borstvalsmunstycke påkopplat eftersom dammet och smutsen sitter fast i mattan behöver det borstas upp innan dammsugaren suger upp smutsen. Men med hjälp av borstvalsmunstycket är det mycket enkelt att rengöra en heltäckningsmatta.

Stockholms mattlangett, är våran favorit leverantör i Stockholmstrakten

Heltäckningsmattor brukar även kallas för textilmattor. Mattorna är vanligtvis gjorda av syntetfiber. I vissa fall kan man även kombinera ull med syntetfiber för att skapa en textilmatta. En heltäckningsmatta är ett bra alternativ om man vill minska ljud och buller. I hemmet är det väldigt vanligt att man placerar en heltäckningsmatta i sitt sovrum. För att det ska vara det tystaste rummet i huset. Än idag finns det hus som har heltäckningsmattor i sitt sovrum även om det har minskat något jämfört med tidigare. Ett annat vanligt fenomen är att man lägger en textilmatta i skolor eller i andra större lokaler. Lokaler där man vill att ljudnivån ska vara låg.

Fördelar

En annan fördel med en textilmatta är att den är väldigt skön att gå på och lämnar inte ifrån sig några ljud från steg. Mattorna går ofta att få i många olika färger, den vanligaste färgen för heltäckningsmattor är grå i olika nyanser. Vidare så är det stor fördel att det är enkelt att beskära mattorna till precis den storleken som man önskar. Det är enkelt att anpassa heltäckningsmattan efter ett visst rum eller en lokal. Ofta betalar man mattorna per meter och det rekommenderas att man köper någon meter extra. Utöver det man har beräknat eftersom att det kommer gå åt.

Vid köp av heltäckningsmattor är det vanligt att man innan köpet lånar hem mindre provmattor för att se vilken färg som passar bäst. Provmattorna brukar vara ungefär en till två kvadratmeter och är mycket enkla att rulla ihop och transportera hem innan man bestämmer sig för att köpa en stor heltäckningsmatta.

Kvalitéer

Som med många ändra mattor finns det även heltäckningsmattor i olika kvalitéer. Det som brukar avgöra kvalitén på en heltäckningsmatta är hur slitstark mattan är och hur lång livslängd den beräknas ha. En textilmatta har ofta en lång livslängd om man sköter om den väl och rengör den ofta. Man bör även ångrengöra mattan då och då för att hålla den så ren som möjligt. Priserna för heltäckningsmattor skiljer sig beroende på vilken typ av matta man väljer. Men det vanligaste är att man betalar per meter och då betalar man för så mycket matta man tror sig behöva. Det rekommenderas strakt att man mäter upp rummet eller lokalen innan man köper en heltäckningsmatta så att man inte köper alldeles för mycket. Att köpa någon meter utöver måtten kan bara bra eftersom lite av heltäckningsmattan kan försvinna vid beskäringen.