Kylväskor

Kylväskan kan även kallas för kylbox och är det viktigaste verktyget för att bevara kylan i diverse dryck som skall transporteras. Den är uppbyggd på sätt att den har en effektiv temperatur isolerad egenskap. Vilket gör den till ett fantastiskt hjälpmedel när man exempelvis skall frakta hem varor från livsmedelsaffären en längre sträcka.

Kylväskor har även många andra användningsområden. Det är vanligt att man utnyttjar den även vid transport av livsmedel och dryck till stranden, picknicken eller campingen.

Idag kan man finna kylväskor som kan hålla väldigt låga tempereraturer. Detta då de kan vara eldrivna och på så sätt kopplas in till båten eller bilen genom en 12volts adapter. I vanliga kylväskor har man vanligtvis kylklampar för att hålla så låg temperatur som möjligt i dem. Livsmedelsvärket menar att väskan bör hålla temperaturer kring 8 grader under användning av den. En viktig sak att tänka på vid användningen av kylväskan är att det blir varmare längre upp på dem. Man bör förvara de livsmedel med kortast livslängd längs ner och de som klarar värme bättre, högre upp i väskan. För att få ut picknickväskans fulla potential bör man även fylla ut väskan helt och förvara varorna tätt intill varandra. Har man många varor med konstiga former så kan man fylla ut väskan med något som är fruset. Eller om man inte har detta kan man använda vanligt tidningspapper.

Kylväskors olika användningsområden

Kylväskan finns i olika koncept gällande form, storlek, färg och så vidare. Men det de har gemensamt är att de flesta är väldigt billiga och väldigt lätta att hantera. Vilket gör den till ett väldigt prisvärt köp, speciellt om man ofta transporterar livsmedel en längre sträcka. Det kan vara svårt att välja vilken typ av kylväska man skall ha. Den vanligaste funderingen kring kylväskan brukar vara om man skall ha en hård eller mjuk väska. Hårda kylväskan har fördelen att de står bättre, exempelvis i bilen eller båten men kan vara tyngre att bära. Den hårda typen av kylväskan har vanligen en fodring av frigolit eller plast som ser till att kylan bevaras. Den mjuka väskan är smidigare och lättare att bära runt då den har aluminiumfolie på insidan, men jobbigare att placera.

Båda typer av kylväskor har samma förmåga att isolera temperatur och således bör man välja väska efter användningsområdet. Använder man kylväskan till större resor med bilen eller båten bör man lägga några extra kronor på den hårda kylväskan. Är men däremot endast i behov av denna för att transportera varor från en plats till en annan. Eller bara använder kylväskan till mindre tillställningar så räcker den mjuka, vanligtvist något mindre kylväskan till. I båda fallen rekommenderas det att sätta in kylklampar och fylla ut dem så mycket som möjligt för bästa funktion.

Felet många gör med picknickväskan är att man placerar dessa under solljus när man är ute på stranden eller picknicken. Detta påverkar funktionen hos kylväskan och försämrar kylningsförmågan hos den. Man bör även tänka på att inte öppna kylväskan om detta inte är nödvändigt, man vill inte släppa ut kylan.