Rullgardin

Rullgardiner & andra typer av solskydd

Rullgardiner är den vanligaste formen av gardiner för mörkläggning som används i svenska hem. Det är en gardin som också erbjuder ett fenomenalt insynsskydd. Samtidigt som det även går att enkelt välja om man vill använda den eller inte. Då den enkelt går att rulla upp vid behov. Något som gör rullgardiner väldigt lämpade att använda i framförallt sovrum.

Rullgardiner kan även användas till nästan alla andra typer av rum i ens hem. Speciellt om man vill kunna mörklägga eller ge ett ordentligt insynsskydd. I jämförelse med många andra varianter av gardiner är rullgardinerna enklare att montera och även att ta ner vid behov.

Det finns flera varianter av rullgardiner där vissa även släpper igenom ljus. Dessa är avsedda att framförallt förse en med ett ordentligt insynsskydd. Något som man framförallt kan tänkas behöva om man bor på bottenvåningen i ett hus. Utöver att man får ett ordentligt insynsskydd får man även möjligheten att själv avgöra när man ska använda det eller inte. Något som ibland kan vara svårt med andra varianter av gardiner.

Men det finns även en tredje variant av rullgardin. Den så kallade semitransparenta rullgardinen som erbjuder möjligheten att kunna se ut men som filtrerar bort direkt solljus. Något som kan vara optimalt för vardagsrum eller liknande.

Välja rätt rullgardin för dina behov

Att välja rätt rullgardin för just dina behov är väldigt viktigt men kräver oftast att man noggrant tänker igenom sitt hem. För det finns vissa rum där det kanske är självklart vad man behöver för typ av rullgardin. Sovrum är ett sådant rum där de allra flesta vill ha både insynsskydd och mörkläggning. Andra rum i hemmet kan dock vara svårare att avgöra vilken variant av rullgardin som kan krävas. För många av rummen kan det räcka med en semitransparent rullgardin för att få bort direkt solljus.

Det kan dock även krävas att man vill kunna få ett hem som har ett totalt insynsskydd. Framförallt om man då är bosatt på nedervåningen och har grannar som går precis utanför ens fönster. Därför är det viktigt att man innan man bestämmer sig sätter sig i varje rum.

Då får man en känsla av precis vad det är man behöver i det rummet. Helst ska man även sitta i rummet under de ljusaste perioderna under dygnet för att riktigt få en översikt. För även om det är relativt enkelt att byta ut rullgardinerna efter behov är det inget man helst vill behöva göra.

Mäta och montera rullgardiner

Att mäta rullgardiner är sällan lika viktigt som med många andra typer av gardiner. Framförallt är det viktigt att rullgardinen är tillräckligt bred så att den täcker hela fönstret. När man sedan monterar en rullgardin kan det vara bra om man monterar den utanför fönsternischen. Då slipper man få in ljus på sidorna om avsikten bakom rullgardinen är att mörklägga rummet.

Även om det inte är lika viktigt att mäta på millimetern när det gäller rullgardiner är det fortfarande viktigt så att man inte köper en för kort eller för liten rullgardin.

Olika typer av solskydd

Det finns många olika typer av gardiner, och samtliga är unikt funktionella på sitt eget sätt. Det är därför viktigt för dig som köper gardiner att fråga en erfaren person. Personer som jobbat länge inom solskyddsbranschen vet precis vilket eller vilka solskydd som är bäst lämpade för dina behov. Utöver rullgardiner finns det markiser, rullgardiner, lamellgardiner, plisségardiner osv.

Att beställa solskydd

Tack vare internet kan du idag beställa exempelvis rullgardiner oavsett om du bor i Tjörn eller Kalix. När du väl är på internet så finns möjligheten att jämföra priser på rullgardiner. Detta är en av fler fördelar med att beställa produkter från internet. I och med att man kan beställa rullgardiner på mer än enbart en hemsida, så innebär detta per automatik att utbudet är mycket större.