handikappanpassning av bil

Handikappanpassning av din bil ger ökad säkerhet och körglädje

Handikappanpassning av bilar och andra fordon finns till för att ge alla en rätt till att förflytta sig säkert. I en handikappanpassad bil kan till exempel golvet vara sänkt så att du som är rullstolsburen kan sitta kvar i din rullstol även när du kör bilen. Det finns många olika sätt att öka friheten genom att göra om en befintlig bil eller att köpa en färdigutrustad handikappbil. Fördelarna med att köpa en handikappanpassad bil direkt är många: du slipper att lägga ner tid och pengar på att anpassa en bil som till en början inte är tänkt att anpassas. Men det finns även, såklart, möjlighet till att anpassa den personbil du har idag till behov som uppkommit eller behövs i ett senare skede. 

Olika sorters handikappanpassning du kan göra i en handikappbil:

Vridbart säte som ger dig eller en person med specifika behov att ta sig in och ur bilen på ett smidigt och säkert sätt. I och urstigning underlättas och vridbara sätet kan installeras med eller utan elektriskt vrid, samt möjlighet till höjning och sänkning av sätet. Vilket även ökar känslan av självständighet.

Positioneringsbälten ger dig en möjlighet till att få en bra hållning och ett säkert läge i sätet där du sitter i bilen. Detta är ett bra hjälpmedel och handikappanpassning om du till exempel faller framåt när du sitter i bilen. 

Gas-broms och handreglage är vanligt att hitta i en handikappanpassad bil. Du som av någon anledning har svårt att manövrera bilen med existerande gas och broms, eller växelspak får enklare att köra bilen med dessa hjälpmedel. Ett exempel är om du har svårigheter att använda underkroppen så kan ett handreglage hjälpa dig att hantera ditt fordon. Eller om du har svårt att använda händer och armar så finns det möjlighet att styra bilen med ett fotreglage. Möjligheterna är många för att så många som vill ska kunna köra sin egen bil. 

Styrhjälpmedel som till exempel en rattspinnare kan användas om du har svårt att rotera ratten hela varvet. Som till exempel vid parkering eller liknande manövrering. Då möjliggör en rattspinnare att du enkelt kan nå runt och sköta ratten med en hand. Rattspinnaren kan du enkelt montera bort om en annan person ska köra bilen, eller att du ska köra en ny bil och behöver montera på rattspinnaren. Det finns även möjlighet till att använda ett styr- och gasbromssystem där ratt och pedaler ersätt med andra lösningar på reglage så som miniratt eller en joystick.

Kranar för att enkelt lasta in dina hjälpmedel så som rullstolar, scootrar eller eldrivna rullstolar är en handikappanpassning av bilen som gör din resa enklare. Du kan till och med installera en rullstolsinlastare på din handikappbil. Då får du hjälp hela vägen från förarplatsen till att rullstolen ligger inpackad i bagaget. En rullstolsinlastare hämtar nämligen din rullstol framme vid förarplatsen när du har satt dig, och lyfter sedan in din rullstol i bagaget. Du manövrerar lätt ditt hjälpmedel från din plats i bilen. 

Andra hjälpmedel så som fastsättning av din rullstol, barnanpassning eller möjlighet till att få ditt säte anpassat efter dina specifika behov finns såklart på marknaden. Online hittar du aktörer som handikappanpassar din bil på ett funktionellt och säkert sätt. Meningen är att du ska kunna leva som vanligt och använda bilen precis när du behöver den, utan att vara beroende av chaufförer eller någon närstående som kör. När du handikappanpassar din bil ökar du inte bara din frihetskänsla, utan du ser till att du även får körglädjen. Se till att ta reda på information och få all hjälp du kan när du ska handikappanpassa din bil. På så vis får du unika och säkra lösningar som är gjorda för att passa såväl dig som din bil, oavsett om den är ny eller begagnad.