Plastmuggar i akrylplast och plexiglas

Skillnaden på akrylplast och plexiglas

Det är egentligen ingen markant skillnad mellan akrylplast och plexiglas. Skillnaden på akrylplast och plexiglas är att plexiglas egentligen är ett slags varumärke för akrylplast. Priset på plexiglas varierar väldigt mycket och det har fått en stämpel att vara väldigt dyrt. Men så behöver inte fallet vara.

Ett tips för att minimera kostnaderna är att räkna ut precis hur mycket man kommer att behöva av plexiglaset. Således blir det billigare och mindre spill. Det är vanligt att man köper in större mängder och får således väldigt mycket spill. När man kapar plasten som man betalat för i onödan.

Akrylplaster

Akrylplaster går att beställa in i olika former och utseenden. Det är exempelvis förekommande att man beställer in akrylplast i olika toningar, färger eller med andra effekter. Så som att de är pärlemorskimrande. Akrylplast är ett väldigt bra material att använda för många syften. Exempelvis är det vanligt att det används för att bygga uterum. Detta för att plexiglas håller sig väldigt bra mot solexponering. Materialet blir således inte föråldrat på samma sätt som många andra material som kan användas till samma ändamål. Många får för sig att plexiglaset som kan användas till uterummen kan få en missfärgning. Detta beror dock främst på okunskap inom materialet. Eftersom att plexiglas är genomskinligt, liksom många andra plaster exempelvis PVC så förväxlas det ofta med dessa. Plexiglas har emellertid en bättre kvalité vad gäller hållbarhet mot exempelvis solen.

Plastbearbetning AB är ett stort företag som jobbar med produktioner av t.ex. broschyrställ i akrylplast och plexiglas.

Akrylplast eller akryl som man ibland förkortar det är en av de vanligaste termoplasterna som finns. Materialet uppfanns redan 1933 och fördelen med materialet är att det är mycket lätt att fräsa, limma och bocka vilket leder till att det kan användas till många områden. 1936 var första gången som materialet såldes under varumärket plexiglas. I sin grundform är plexiglas helt genomskinligt men som tidigare nämnt så går det att få i flera olika färger, former och utseenden. Plexiglas går även under flera olika namn idag, exempelvis Acrylite, Lucite och Perspex. Oavsett vilka namn som plexiglas går under så är det alltså samma sak som akrylplast och därför finns det ingen skillnad på akrylplast och plexiglas.

Skillnaden på akrylplast och plexiglas är att plexiglas egentligen är ett slags varumärke för akrylplast

Vanliga plaster

Andra vanliga plaster som finns på marknaden polykarbonat som också är en transparent termoplast med väldigt bra hållbarhet. Denna typ av plast är väldigt lik plexiglas eller akrylplast och kan därför ibland förväxlas. Polykarbonat är dock mycket starkare och kan även kallbockas vilket man inte kan med akrylplast.

Det kan idag vara väldigt lätt tro att det finns någon skillnad mellan akrylplast och plexiglas. Gör man en enkel sökning på internet så finns det en hel del olika svar vad gäller frågan. Svaret är emellertid väldigt simpelt. Plexiglas är ett varumärkesnamn på akrylplast. Skillnaden mellan akrylplast och plexiglas är således ingen egentligen. Bra att veta om plasten är att den har funnits länge på marknaden och är väldigt användbar i många användningsområden. Inte minst utomhus. Detta på grund av sin fantastiska hållbarhet. Den är även användbar då man vill bygga något att kunna se igenom. Detta då materialet är genomskinligt men samtidigt extremt hållbart och stöttåligt.